Breaking News

Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Τουρσί ή αλλιώς «εδώδιμα εν οξάλμη» όπως τα λέγανε παλιά, γίνονται όλα τα φρέσκα λαχανικά, αλλά και μερικοί βολβοί, αφού μπουν σε γυάλινα βάζα καλυμμένα με άλμη και ξύδι.

Έτσι, συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ταυτόχρονα γίνονται ωραιότατα ορεκτικά.


Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές

Υλικά

•     1 κουνουπίδι μικρό ή ½ μεγάλο (1200 γραμ. περίπου)
•     2 - 3 καρότα σε ροδέλες
•     2 πιπεριές κέρατο
•     1 - 2 ραπανάκια (προαιρετικά)
•     2 - 3 χοντρά κλωνάρια σέλινο ή σέλερι

•     2 φέτες λεμόνι
•     700 ml. νερό
•     700 ml. λευκό ή κόκκινο ξύδι
•     70 γραμ. ζάχαρη
•     100 γραμ. αλάτι χοντρό
•     πιπέρι σε κόκκους

Εκτέλεση


Το τουρσί, μπορούμε να το φτιάξουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους. 
Ανάλογα την διαδικασία που θα ακολουθήσουμε, θα πρέπει είτε να περιμένουμε 1 - 2 εβδομάδες μέχρι να γίνει, ή αλλιώς, μπορούμε να το ετοιμάσουμε την ίδια μέρα.
Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται και με τους δύο τρόπους.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Μ᾿ ένα μαχαίρι, κόβουμε το κουνουπίδι στα δύο, το ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό και έπειτα, αφού το χωρίσουμε σε μπουκετάκια, το βάζουμε να σταθεί για 10', σ᾿ ένα μπολ με λίγο νερό και ξύδι (μισό - μισό) για να το καθαρίσουμε.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα καρότα και τα ραπανάκια σε φετάκια, πάχους ½ - 1 εκατοστού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Από το σέλινο ή το σέλερι, διαλέγουμε τα κοτσάνια, τα πλένουμε καλά και τα κόβουμε σε κομμάτια 1 - 1½ εκατοστού, όπως και τις πιπεριές.
Σε αυτό το στάδιο, αν δεν το βιαζόμαστε, αφού στραγγίσουμε όλα τα λαχανικά μας, τα βάζουμε ανακατεμένα σε μία αποστειρωμένη γυάλα ή βάζο, πιέζοντάς τα ελαφρά, μέχρι να τη γεμίσουμε. 
Έπειτα ρίχνουμε μέσα το αλάτι το πιπέρι και τη ζάχαρη, γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ξύδι και το υπόλοιπο το συμπληρώνουμε με νερό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Κλείνουμε τη γυάλα αεροστεγώς και τη βυθίζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Αν η γυάλα ή το βάζο είναι μικρό και μένει βυθισμένο στο νερό, το αφήνουμε 3' (από την ώρα που θα αρχίσει πάλι ο βρασμός) και έπειτα το βγάζουμε.
Αλλιώς, αν είναι μεγάλη η γυάλα, όπως η δική μου, μετά τα 3', τη γυρίζουμε το πάνω - κάτω και την αφήνουμε άλλα 3', από την ώρα που θα αρχίσει το νερό να βράζει πάλι.

Έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει και να περιμένει στην άκρη, για 10 - 15 μέρες.
Αναποδογυρίζουμε ή ανακινούμε καλά τη γυάλα ή το βάζο, κάθε μία ή δύο μέρες, κι όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, ανοίγουμε το βάζο και απολαμβάνουμε ένα ωραιότατο ορεκτικό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Αν όμως θέλουμε να γίνει γρήγορα το τουρσί μας, κάνουμε τα εξής:
Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το νερό, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Όταν αρχίσουν να βράζουν, ρίνχουμε μέσα όλα τα λαχανικά και τα βράζουμε για 2' από την ώρα που θα αρχίσει ξανά ο βρασμός.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στριμωχτά, σεαποστειρωμένη γυάλα ή βάζο, βάζοντας ενδιάμεσα τις φέτες λεμονιού. 
Γεμίζουμε τη γυάλα με το ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι το χείλος.
Όταν παγώσει, είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Το σερβίρουμε στραγγισμένο με λίγο ελαιόλαδο. 

Διατηρείται για 7 - 8 μήνες εκτός ψυγείου, ή και περισσότερο στο ψυγείο, με την προυπόθεση ότι το βάζο είναι αποστειρωμένο, και το υγρό θα φτάνει μέχρι το στόμιο του βάζου, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος του αέρα. 
Σε περίπτωση που η γυάλα ή το βάζο μας δεν είναι γεμάτο, μπορούμε να προσθέσουμε στην επιφάνεια 1 δάχτυλο ελαιόλαδο και έτσι δεν χρειάζεται το υγρό να φτάνει μέχρι πάνω.
Μετά το άνοιγμα του βάζου, το διατηρούμε στο ψυγείο.
http://faghta-giagias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια