Βόλοι: Η ιστορία τους
οι πρώτοι βόλοι δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους των σπηλαίων οι οποίοι έπαιζαν με μικρά χαλίκια ή μπαλάκια από φυσικό πηλό. Μπάλες πηλού έχουν βρεθεί σε τάφους στην Αίγυπτο, καθώς και σε Ινδιάνικους τόπους ταφής. Επίσης, μπάλες πηλού έχουν ανακαλυφθεί στις αρχαίες πυραμίδες των Αζτέκων. Πράγμα που σημαίνει ότι πολλά αγόρια και κορίτσια διασκέδαζαν παίζοντας με κάποιου είδους βόλους στο παρελθόν!
Οι αρχαίοι Έλληνες έπαιζαν διάφορα παιχνίδια χρησιμοποιώντας καρύδια. Ένα από αυτά, που ονομαζόταν «Ομίλα», ήταν παρόμοιο με το παιχνίδι «Κλοιός» που παίζεται ακόμη και σήμερα. Υπάρχουν συχνές αναφορές σε όλο το φάσμα της Ρωμαϊκής λογοτεχνίας σε βόλους και σε παιχνίδια βόλων τα οποία παιζόντουσαν με καρύδια. Ο Οβίδιος περιγράφει μια ποικιλία παιχνιδιών με καρύδια στο ποίημά του «Η Καρυδιά». Είναι πιθανόν λογικό να υποθέσουμε πως οι Ρωμαίοι έπαιρναν αυτόν τον δημοφιλή τρόπο διασκέδασης μαζί τους σε όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας τους. Παιδιά που παίζουν με βόλους εμφανίζονται σε τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο Μπάθ, στην Αγγλία. Βόλοι από πυλό έχουν βρεθεί σε μία αποικία επηρεασμένη από τον Ρωμαϊκό πολιτισμό στη Βορειοδυτική Ινδία και χρονολογούνται από τον 2ο αι. μ.Χ.
Το 1815 γράφτηκε στην Αγγλία το πρώτο βιβλίο για τους βόλους, σύμφωνα με αυτό οι πρώτοι βόλοι φτιάχνονταν από πορσελάνη, πηλό, γυαλί ή ακόμη και από αληθινό μάρμαρο. Το 1848 ένας Γερμανός κατασκευαστής γυαλιού εφηύρε το «ψαλίδι βόλων» (ένα καλούπι για να φτιάχνουν βόλους) το οποίο έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονταν οι βόλοι ως εκείνη τη στιγμή. Το 1890 κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά βόλοι από μηχανή στη Γερμανία και αργότερα τον ίδιο χρόνο στην Αμερική.
Το 1950 σημειώθηκαν αρκετές πρωτοπορίες στον τομέα των βόλων. Πρώτα, στην Ιαπωνία δημιουργήθηκε ο βόλος με σχέδιο «μάτι γάτας» το οποίο έγινε με το να ενσωματώσουν χρωματιστά γυαλιά μέσα σε έναν κανονικό βόλο. Στη συνέχεια στην Αμερική κάποιοι ανακάλυψαν πως αν έψηναν τους βόλους προτού κρυώσουν τότε προέκυπτε ένα εφέ με ραγίσματα.
Το πιο σπουδαίο γεγονός στην ιστορία των βόλων πιθανότατα συνέβη το 1960 όταν ο Νηλ Άρμστρονγκ (ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι) περιέγραψε τη Γη όπως την έβλεπε έξω από το παράθυρο του διαστημόπλοιου του ως «μεγάλο μπλε βόλο».
Στη σημερινή εποχή οι βόλοι φτιάχνονται από πολλά διαφορετικά υλικά. Το γυαλί είναι το πιο δημοφιλές. Οι βόλοι από πηλό είναι πολύ φθηνοί στην κατασκευή τους αλλά δεν είναι τόσο καλοί όσο οι γυάλινοι. Σχεδόν όλοι οι βόλοι φτιάχνονται από μηχανήματα. Οι γυάλινοι βόλοι φτιάχνονται λιώνοντας γυαλί σε κλίβανο και χύνοντας το σε καλούπια, στη συνέχεια χρωματιστά γυαλιά ενσωματώνονται στους βόλους στα καλούπια δημιουργώντας έτσι σχέδια όπως το «μάτι γάτας» και το «κόμικς». Τέλος τα καλούπια με τους βόλους μέσα σε αυτά ψύχονται και έτσι έχουμε βόλους με περίεργα σχέδια μέσα τους.
Στην Αμερική υπάρχει Εθνικό Τουρνουά Βόλων από το 1922 το οποίο συνήθως γίνεται στο Νιού Τζέρσι και διαρκεί τέσσερις μέρες. Το επίσημο παιχνίδι του Τουρνουά είναι ο Κλοιός, το οποίο λέγεται ότι είναι ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια με βόλους. Τα βραβεία περιλαμβάνουν υποτροφίες αξίας χιλιάδων δολαρίων και χρηματικά ποσά.
Για χιλιάδες χρόνια οι βόλοι έχουν αποδειχτεί ότι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή, ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά παιχνίδια του κόσμου. Μην κάθεστε λοιπόν, πάρτε τους βόλους σας και ελάτε να παίξουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια