Χριστουγεννιάτικοι μπεζέδες
Υλικά
Για 4-6 άτομα
4 ασπράδια από μεγάλα αυγά
7 κουταλιές της σούπας κρυσταλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/4 κουταλιά του γλυκού κρεμόριο (cream of tartar)
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
10 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινο
4 ασπράδια από μεγάλα αυγά
7 κουταλιές της σούπας κρυσταλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/4 κουταλιά του γλυκού κρεμόριο (cream of tartar)
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
10 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 100 βαθμούς με αντιστάσεις. Στρώνετε 2 ταψιά με λαδόκολλα.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι. Προσθέτετε τη βανίλια και μια - μία κουταλιά τη ζάχαρη. Προς το τέλος ρίχνετε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Η μαρέγκα μας θα είναι έτοιμη όταν στέκεται.
Βάζετε τη μαρέγκα σε κορνέ και κάνετε στη λαδόκολλα ροζέτες σε σχήμα δεντράκι σε απόσταση 2 - 3 εκατοστών.
Ψήνετε τις μαρέγκες στο φούρνο για 1 1/2 με 2 ώρες. Αν ψήσετε και τα 2 ταψιά μαζί, στη μέση του ψησίματος πρέπει να αλλάξετε θέση στα ταψιά.
Στη συνέχεια κλείνετε το φούρνο και ανοίγετε το φούρνο 1 εκατοστό περίπου (βάζετε ανάμεσα στην πόρτα και τον φούρνο μια ξύλινη κουτάλα) και αφήνετε τις μαρέγκες άλλη 1 ώρα μέσα στον σβηστό φούρνο.
Βγάζετε τις μαρέγκες μαζί με τη λαδόκολλα πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς και τις φυλάξτε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι. Προσθέτετε τη βανίλια και μια - μία κουταλιά τη ζάχαρη. Προς το τέλος ρίχνετε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Η μαρέγκα μας θα είναι έτοιμη όταν στέκεται.
Βάζετε τη μαρέγκα σε κορνέ και κάνετε στη λαδόκολλα ροζέτες σε σχήμα δεντράκι σε απόσταση 2 - 3 εκατοστών.
Ψήνετε τις μαρέγκες στο φούρνο για 1 1/2 με 2 ώρες. Αν ψήσετε και τα 2 ταψιά μαζί, στη μέση του ψησίματος πρέπει να αλλάξετε θέση στα ταψιά.
Στη συνέχεια κλείνετε το φούρνο και ανοίγετε το φούρνο 1 εκατοστό περίπου (βάζετε ανάμεσα στην πόρτα και τον φούρνο μια ξύλινη κουτάλα) και αφήνετε τις μαρέγκες άλλη 1 ώρα μέσα στον σβηστό φούρνο.
Βγάζετε τις μαρέγκες μαζί με τη λαδόκολλα πάνω σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς και τις φυλάξτε σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια